Edvin Bodin Museum

Edvin Bodin (1898-1965) från Ore, Rättvik, utbildad fem år vid Konstakademien, blev efter sin debut i Stockholm 1937 erkänd konstnär. Bodin blev hyllad i rikspressen som “nydanare; ett fast och kärnsunt temperament; stor ödesmättad natur; Edvin Bodin borstar upp motiven med breda penslar; kraftfullt och rustikt; publikfrieri är fjärran”.

Gammelstan i Norrboda

De unika välbevarade gårdarna med delar från 1600-talet i Norrboda (gammelstan) går fint att besöka med hjälp av en app eller med traditionell guidning. Gårdarna utgör en verklig tidsmaskin och ett stort antal bruksföremål från det gamla bondesamhället finns att beskåda. Det är lärorikt att föreställa sig hur människor och djur levde utan elektricitet, rinnande vatten, telefon eller andra moderniteter.

Norrboda Landsvägen 233, 790 70 Furudal

Norsk Veteranmuseum

Det är 1943 och bomber faller över Norge. Landet är ockuperat av Tyskland. I Sverige upprättas utbildningsläger för de så kallade Polititroppene. Till den lilla orten Furudal i Dalarna kommer åren 1943-1945 2.500 flyktingar, förlagda här för att utbildas till Reservpoliser. Till hela Sverige kommer fler än 60.000. Historien om denna omvälvande tid berättas på Norsk Veteranmuseum i Furudals Bruk.

Furudals Bruk, Bruksvägen 56, 790 70 Furudal

Ore kyrka

Nuvarande stenkyrka uppfördes åren 1869 till 1873 efter ritningar av Ludvig Hawerman. I samband med byggandet av nya kyrkan i Ore bevarades delar från den gamla kyrkan, bland annat en del av predikstolen, en vimpel och lite av pärttaket.

En tidig biografutrustning som inhandlats av en teknikintresserad komminister som troligtvis användes för att anordna filmvisningar i Sockenstugan visas. Vid varje föremål finns en beskrivning.

Dalbyn Vikgatan 33, 790 70 Furudal